top of page

ИВАН ЯНЪКОВ

ПИАНИСТ И ДИРИГЕНТ

Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Северна Америка и Азия. Свирил е като солист на редица  оркестри, и е имал изяви в множество големи зали, сред които Sydney Town Hall, Tokyo Metropolitan Arts Center, Kitara Hall в Сапоро, Cadogan Hall и Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония. През 2001-ва година, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония.

Янъков има издадени албуми, които се продават като компакт дискове в най-големите онлайн магазини. Албумите са също достъпни и в над 120 световни дигитални платформи, сред които iTunes, Spotify, Amazon, Deezer и YouTube.

 

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню-Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. Специализира и като пълен стипендиант в световно-известната Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Иван Янъков прави диригентския си дебют през 2010г. с Чешкия Национален Симфоничен оркестър. В Лондон, той основава и дирижира камерния оркестър London Chamber Players. Следват диригентски изяви в Европа и Азия, включително Лондон, Мадрид, Москва, Шанхай и Хонг Конг.

 

Негови записи и концерти на живо са излъчвани по телевизионни и радио канали на три континента, сред които три концерта на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис.

В България, артистът е бил солист на редица оркестри, сред които Софийска Филхармония, Софийски Солисти и оркестъра на Classic FM. Взима участия в Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестивал, Салона на Изкуствата в НДК, дните “Недялка Симеонова”, многокократно в “Аполония”, както и на “Варненско Лято”. През 2005 година, по покана на Френската национална културно-образователна фондация, г-н Янъков изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг. 

 

Иван Янъков е често канен да води майсторски класове в множество консерватории и университети в Европа и Азия, сред които и Консерваторията на Бирмингам. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които президент на жури на Първия клавирен конкурс за руска музика в Санремо.  “Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.

 

Заедно с НДК, пианистът е съосновател на проекта Четиримата Пианисти. В няколко концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши, взривяват публиката на зала №1. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall е разпродаден месеци предварително. Очакват ги турнета и концерти в други части на Европа и Азия.

 

През 2021г., г-н Янъков има предстоящи изяви из Европа и Азия. 

bottom of page