ИВАН ЯНЪКОВ

ПИАНИСТ И ДИРИГЕНТ

Пианист и диригент, Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Австралия, Азия и Северна Америка. Свирил е като солист на редица  оркестри, и е имал изяви в множество големи зали, сред които Sydney Town Hall, Tokyo Metropolitan Arts Center, Kitara Hall в Сапоро, Cadogan Hall и Saint Martin-in-the-Fields в Лондон, City Hall в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония. През 2001-ва година, като победител на конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебют в рециталната зала на световноизвестната Carnegie Hall, Ню-Йорк. През последните две години, пианистът редовно свири пред многохилядна публика и в редица концертни зали в Китай. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония.

 

Роден в София в семейство на музиканти, Иван Янъков учи и работи в Ню-Йорк, където получава висша и магистърска степени в Mannes College of Music. Специализира и като пълен стипендиант в световно-известната Accademia Chigiana в Сиена, Италия. По време на престоя си в САЩ изнася многобройни концерти из цялата страна. Иван Янъков прави диригентския си дебют през 2010г. с Чешкия Национален Симфоничен оркестър. В Лондон, той основава и дирижира камерния оркестър London Chamber Players. Следват диригентски изяви в Европа, включително Мадрид, Москва и Лондон.

 

Като пианист, редовно има записи и концерти на живо, по телевизионни и радио канали на три континента, сред които три концерта на живо от Музея за Изящни Изкуства в Лос Анджелис. През 2016-та година записва в Италия и издава нов албум с три сонати а Бетовен. В България, дискът е издаден от Cantus Firmus Classic FM. През последните 6 месеца пианистът е издал още два самостоятелни албума с музика на Шопен и Лист. Всички албуми са записани в залата на световноизвестните Fazioli Pianoforti в Италия

 

В България, артистът е бил солист на редица оркестри, сред които Софийска Филхармония, Софийски Солисти и оркестъра на Classic FM. Взима участия в Европейския Музикален Фестивал, Новогодишен Музикален Фестивал, Салона на Изкуствата в НДК, дните “Недялка Симеонова”, многокократно в “Аполония”, както и на “Варненско Лято”. През 2005 година, по покана на Френската национална културно-образователна фондация, г-н Янъков изнася рецитали в Париж в чест на пианиста Алексис Вайсенберг. 

 

Иван Янъков е често канен да води майсторски класове из Европа и Азия, последно в Консерваторията на Бирмингам. Член е на жури на редица международни конкурси, сред които “Ернест Блох” в Лондон. Съосновател и музикален директор е на фестивалите Siena Belcanto в Италия и Irvine Chamber Music Festival в Калифорния, САЩ.

 

Заедно с НДК, пианистът е съосновател на проекта Четиримата Пианисти. В няколко поредни концерта, Янъков, заедно с Георги Черкин, Живко Петров и Ангел Заберски младши, взривиха публиката на зала 1. Концертът им в лондонската зала Cadogan Hall бе разпродаден месеци предварително. Очакват ги турнета и концерти в други части на Европа и Азия.

 

През сезона 2019/2020г., г-н Янъков има предстоящи изяви в Япония, Китай, Хонг Конг, Турция и в над 10 европейски държави.

© 2020 by IVAN YANAKOV